Prezantimi nga konferenca për media e deputetit të Partisë Demokratike Sherefedin Shehu:

Akti për destabilizimin e financave publike:

Rama i ndërgjegjshëm për qeverisjen arbitrare, fshehu aktin per ndryshimin e buxhetit 2013.

• Më 4 tetor, e miratoi Aktin Normativ për ndryshimin e buxhetit 2013, por as nuk e përmendi dhe as nuk e publikoi në faqen e Këshillit të Ministrave.
• Papritur dje, më 10 tetor qytetarët dhe media, e panë të publikuar në gazetën zyrtare.

Me një të rënë të lapsit gropa financiare thellohet me 6 miliardë në muaj.

• Ndonëse më parë Cani deklaroi se deficiti i të ardhurave në këtë vit do të jetë 30 miliardë lekë, ky akt e ligjëron atë në 40 miliardë
• Qeveria e PD-së nuk realizoi 2 miliardë në muaj, Qeveria e PS-së vendos të mos realizojë 8 miliardë në muaj.
• Mosrealizimi neto i PD-së, ishte 6 miliardë, thellimi i gropës nga PS ligjërohet të jetë 24 miliardë
• Për kujtesë në 2005 realizimi 8 mujor i të ardhurave ishte 88% dhe në tremujorin e fundit të ardhurat u tejkaluan me 28% dhe deficiti vjetor u ul në 3.8% e PBB nga 4.5% e PBB e programuar.

Financat publike po shkojnë drejt greminës

• Thellimi i deficitit vjetor për shkak të mosrealizimit të të ardhurave synon shmangien e përgjegjësisë së qeverisë
• Qeveria e PS-së që me 4 tetor a ka rritur borxhin me rreth 24 miliardë lekë duke marrë në 4 muaj 40 miliardë lekë borxh në një kohë që në 8 muajt e parë të këtij viti u morën vetëm 35.7 miliardë lekë.
• Kështu, deficiti pa të ardhurat e privatizimit nga 49 miliardë lekë, bëhet rreth 73 miliardë lekë.
• Në fund të 8 mujorit, qeveria e PS-së mund të merrte edhe 15 miliardë lekë hua, pa rritur kufirin e borxhit publik të miratuar (rreth 63% të PBB), por oreksi i madh i saj e rriti këtë kufi në rreth 40 miliardë lekë.

Qeveria e fshiu nga lista premtimin për shlyerjen e detyrimeve kontraktorëve ndaj bizneseve:

• Investimet ulen rreth 100 milionë Dollarë duke krijuar një faturë të re ndaj bizneseve, pasi punimet dhe shërbimet nga kontraktorët kanë filluar ose janë në procesin e kryerjes por nuk do të paguhen brenda këtij viti.

Qeveria po punon për klientët e saj:

• Rritja e borxhit prej 24 miliardë në 2 muaj e gjysëm të mbetur do të shkojë pa u vënë re në xhepat e klientëve të qeverisë. 
• Thellimi i gropës fiskale dhe ulja e investimeve krijojnë hapësirë që të shpërblehen të preferuarit e qeverisë duke u kthyer mbrapsht tatimet e paguara prej tyre pa kaluar nëpërmjet sistemit të thesarit.