Faleminderit, miq, kolegë, të rinj e të reja, qytetarë të qytetit tonë të mrekullueshëm.

Ndjej sot një energji të jashtëzakonshme nga ju dhe më vjen mirë, sepse Tirana është në një udhëkryq; sfidat janë shumëfishuar dhe ne na duhet vizion i qartë dhe dhe menaxhim i fortë.

Do të ankohemi, apo do marrim përgjegjësi për të bërë punën.

Tirana ka bërë progres në 4 vitet e shkuara me kryetarin Basha, 50,000 familje më shumë kanë sot ujë, ka sot më shumë ndriçim, ka ngrohje në çdo kopsht e çerdhe etj.

Po ka më shumë punë për tu bërë. Dhe unë mezi pres të filloj.

Unë nuk po kandidoj për karrierë politike, unë kandidoj për Kryetar Bashkie sepse dua;

– Të ul taksat për familjet dhe biznesin

-Të përmirësoj higjienen e qytetit

-Të përmiresoj kushtet në sistemin arsimor

-Të shtroj rruge e trotuare

-Të kujdesem për shtresat në nevojë

 • Kam një program konkret me zgjidhje konkrete për problemet e reja, por dhe ato që kanë ekzistuar prej dekadash.
 • Si kryetar bashkie, unë do të vendos objektiva, standarte dhe do të marr përgjegjësi për ti realizuar ato. Do të drejtoj bazuar vetëm në meritë, dhe jo në njohje.
 • Do të bëj të mundur që çdo qytetar të dëgjohet, dhe të jetë pjesëmarrës në qeverisje dhe do të siguroj transparencë të plotë për çdo proces.
 • Do të investoj në infrastrukturë moderne, jo në projekte luksi por projekte që do të përmirësojnë jetën e përditshme të qytetareve.
 • Tirana po zmadhohet dhe të gjithë qytetarët kanë nevojë të trajtohen njësoj, pavarësisht bindjeve politike, përkatësisë, apo vendit ku banojnë.
 • Bashkitë qeverisen me demokraci, me pjesmarrjen e të gjithë komuniteteve dhe qytetarëve.
 • Bashkitë qeverisen me ligjshmëri, ku planet urbanistike sjellin zhvillim dhe ku rregullat zbatohen njësoj për të gjithë.
 • Bashkia duhet të ketë një vizion, për të krijuar vende të reja pune dhe fuqizim të sipërmarrjes së lirë.
 • Nga këtu buron mirqënia dhe ambicia e qytetarëve për shërbime më të mira nga bashkia e tyre.
 • Vetëm falë demokracisë përfshirëse, ligjit e rregullit, punës e sipërmarrjes, mund të garantohet cilësia dhe dinjiteti i jetës së çdo qytetari.
 • Garantohet Tirana, e dijes dhe inovacionit, rinore dhe sportive, e pastër dhe e gjelbër, e traditës dhe kulturës, në shërbim të jetës, bujare dhe njerëzore.
 • Unë dëgjova banorët në çdo njësi e në çdo fshat dhe punova me ekspertët për të ndërtuar programin e qeverisjes së Tiranës.
 • Programi përfshin 9 fusha kryesore veprimi, të ndërlidhura mes tyre, brenda të cilave 5 cështje janë ato me prioritaret.
 • Çelësi i gjithë kësaj , shtylla mbi të cilën do të ndërtojmë bashkarisht këtë qytet është përdorimi i parave që do sigurojmë përmes taksave të ulura, në mënyrë të mençur dhe tërësisht transparente.
 • Si Drejtor i Spitalit e shndërrova atë në model në të gjithë vendin, nuk ia vura fajin të tjerëve, mora përgjegjësi, realizova vizionin.
 • Ndërsa sot, jam shumë i lumtur që ndaj vizionin tim për Tiranën dhe për atë që bashkarisht ne mund të arrijmë.
 • Gjithçka nis me Punën.
 • Kam një plan konkret, dhe Tirana do bëhet një qendër atraktive për bizneset, më atraktivja në rajon.
 •  Kudo ku do të ketë një mundësi për vend të ri pune, aty do jem, papushim.

Plani im përfshin:

 • Ulja deri në limitin e lejuar ligjor me 30% të taksave lokale
 • Përdorimi me eficencë dhe efektivitet i cdo të ardhure nga taksat në funksion të investimeve dhe zhvillimit.
 • Përdorimi me efektivitet i fondeve publike dhe sigurimi i 15 milion euro fond garancie për nisjen e bizneseve të të rinjve, të grave, të fermerëve, bizneseve artizane dhe sociale.
 • Reduktim i procedurave bashkiake për nisjen e një biznesi
 • Reduktimi i taksave dhe krijimi i mbi 24.000 vende të reja pune në katër vite nga investimet dhe politikat ekonomike e fiskale bashkiake
 • 10 mijë persona të tjerë, kryesisht të rinj, punësohen permes praktikave, trainimeve dhe ndërmjetesimit bashkiak.
 • Në fakt nuk mund të mendojmë vetëm për vendet e punës në ekonominë e zonave urbane.
 • Tirana është e pasur dhe ka sot 115 ferma.
 • Projektet tona do të sjellin heqjen e diferencave mes qendrës dhe periferisë sepse në fund të fundit ne jemi një qytet, një bashki, një komunitet.

Këto janë objektivat e mi:

 • Nën-Kryetar i Bashkisë dedikuar vetëm potencialeve rurale dhe bujqësore
 • Integrimi në një plan të vetëm zhvillimor i të gjithë planeve urbanistike dhe rurale të territorit
 • 13 pika të grumbullimit që mbulojnë të gjithë territorin dhe 6 tregje të reja për të shitur prodhimin (në hyrjet e Tiranës në Ndroq, Kashar, Dajt dhe Berzhitë)
 • Të gjitha rrugët që lidhin zonat urbane me ato rurale të asfaltuara
 • Shtimin me 40% të sipërfaqes së ujitjes aktuale
 • Mbështetje për ndërtimin e 100 ha vreshta dhe 4 kantinave moderne gjatë gjithë kurorës së Tiranës
 • 3000 ha tokë bujqësore e punuar më shumë dhe 20% ferma blegtorale më shumë brenda katër viteve
 • Dua t’ju drejtohem veçanërisht atyre që jetojnë në fshat dhe fermerëve:  nuk do të jeni më të harruar, sepse do të sigurohem që juve t’u jepen mundësitë për t’ia dalë me sukses në Tiranën e re.
 • Fuqia e çdo qyteti është rinia. Rinia e bën një qytet entuaziast, të gjallë, vital.  Dhurata më e madhe që mund t’i bëjmë fëmijëve tanë është edukimi.
 • Ne duhet të jemi të sigurtë që fëmijët tanë të kenë edukimin më të mirë të mundshëm, në shkolla moderne që t’u shtrojmë rrugën e suksesit në jetë.

Vizioni im është:

 • Ndërtim të 10 shkollave të reja të arsimit bazë dhe të mesme me një kapacitet total prej 7.200 nxënës
 • Rindërtimin të 34 shkollave të arsimit bazë dhe të mesëm sipas nevojave të të gjithë territorit
 • Ndërtim të 16  çerdheve dhe kopshteve me një kapacitet total prej 1.800 fëmijësh
 • Zgjerimi i bibliotekës dixhitale për të gjithë nxënësit dhe gjimnazistët e qytetit të Tiranës
 • Politika zero aksidente dhe zero rrezikshmëri në mjediset përreth objekteve arsimore
 • Çdo shkollë me sistem ngrohjeje dhe shërbime mjekësore, stomatologjike dhe psikologjike
 • 1000 fëmijë të rrugës të mbështetur përmes programeve alternative të mësimdhënies
 • 2500 bursa çdo vit për nxënësit dhe studentët më të mirë për studime brenda dhe jashtë vendit
 • 25 fëmijë për grup në kopshte dhe çerdhe me 4 edukatorë të dedikuar dhe 32 nxënës për klasë në shkollë
 • Fond i dedikuar për zhvillimin profesional të mësuesve;
 • Pak më parë fola për Tiranën si një qytet rinor, një qytet ku të rinjtë shohin potenciale dhe kërkojnë mundësi.
 • Por, ky qytet duhet të jetë dhe një vend ku të rinjtë duhet të shijojnë ditët e tyre të moshës së artë, një qytet me mundësi, një qyteti me energji dhe sport.

Ja cilët janë objektivat e mi:

 • 2 herë më shumë sportistë profesionistë të angazhuar në ekipet e qytetit
 • 3 fishim të numrit të terreneve sportive për të rinjtë dhe qytetarët
 • 8 evente masive sportive dhe ndërgjegjësuese të përvitshme, drejt shkollave dhe popullatës në terësi
 • 250 të rinj të angazhuar direkt dhe indirekt në Këshillin Bashkiak Rinor
 • 1.500 të rinj në mbështetje të komunitetit nëpërmjet projekteve të vullnetarizmit
 • 2.000 fëmijë e të rinj të përfshirë në ekipet sportive të shkollave të tyre
 • 2.500m2 palestra të rikonstruktura dhe 4 të reja
 • 6.000 pjesëmarrës në Maratonën e Tiranës nga vendi dhe nga jashtë

Sporti dhe rinia gjithmonë lidhen me me artin, kulturën dhe traditën e Tiranës.

 • Ato janë pjesë e rëndësishme e përditshmërisë së Tiranës dhe mbi të gjitha e bëjnë atë një qytet më tërheqës e argëtues.
 • Prandaj unë do të investoj në traditën dhe kulturën mbi 8 milion dollarëve fonde që do të jenë për trashëgiminë kulturore e turizmin, më shumë se sa kushdo më parë.

Objektivat:

 • 300 projekte artistike e kulturore në mbështetje të trashëgimisë dhe modernizmit
 • 2.000 vende të reja pune vetëm industrinë e turizmit e kulturës
 • 5.000m2 hapësira të reja ekspozimi alternative për artistë të rinj
 • 10.000 të rinj të angazhuar në projekte edukative kulturore dhe artistike
 • 30.000 vizitorë në vit mesatarisht për çdo galeri e muze të Bashkisë Tiranë
 • 100.000 turistë të huaj në vit që qëndrojnë minimalisht 2 netë në Tiranë
 • Unë kam jetuar gjatë gjithë jetës sime në Tiranë. Prandaj jam i ndjeshëm ndaj traditës dhe kulturës së këtij qyteti dhe zotohem se do ta mbroj atë, do ta promovoj atë.
 • Si drejtor i Spitalit e di se sa e rëndësishme është higjiena dhe prandaj e transformuam menjëherë Mbretëreshën Geraldinë në një vend ku edhe papastërtia më e vogël dhe e parëndësishme qe e pastruar.
 • Sepse ne na takon një qytet i cili është, higjenik, i pastër dhe i gjelbër; ku ushqimi jonë është i sigurtë për t’u ngrënë dhe uji cilësor për t’u pirë; ku ajri i qytetit është i pastër; ku lumenjtë dhe rrugët tona janë të pastra nga mbeturinat dhe ku kemi menaxhimin e duhur të mbetjeve.
 • Kjo lidhet drejtë për drejtë me cilësinë e përditshme të jetës.
 • Unë besoj, që ne do të mund të pimë ujë të pastër në shtëpitë tona brenda katër viteve të ardhshme pa pasur nevojë për depozita në çdo cep të Tiranës.

Këto janë objektivat e mi:

 • 20% përmirësim i cilësisë së ajrit
 • 23.7 milion euro investim për landfillin e ri të mbetjeve të Tiranës
 • 4.500 kazanë mbetjesh të rinovuar dhe vendosja e 1.000 koshave rrugorë të rinj në qytet
 • Standard unik i shërbimit të grumbullimit të mbetjeve dhe trajtimit të ujërave në të gjithë territorin
 • 2 milion fidanë për pyllëzimin e kurorës së gjelbër të Tiranës
 • 30.000 pemë të reja të mbjella brenda 4 vitesh dhe 100ha pyllëzim në parkun e ri të Farkës
 • 400.000m2 gjelbërim i shtuar brenda qytetit
 • Shtrirjen e monitorimit të Agjencisë së Mbrojtjes së Konsumatorit në të gjithë territorin ;
 • Decentralizim të funksioneve të reja për monitorimin e cilësisë së ushqimit ;
 • 400 km në total linja të reja ujësjellësi, kanalizime ujërash të bardha e të zeza
 • 30% më shumë zyra të pagesës së ujit dhe heqje të faturimit aforfe

Tani siç e dini nuk mund të mos përfshija në programin tim shëndetin e qytetarëve sepse qyteti jonë s’mund të jetë i shëndetshëm nëse banorët e tij nuk janë të shëndetshëm.

Ja objektivat e mi:

 • 200.000 banorë me kujdes shëndetësor të përmirësuar brenda mandatit të parë
 • 2.000 banorë për 1 mjek – standarde Europian brenda mandatit të parë
 • 8, nga çdo 10 banorë, me shërbim shëndetësor në një distance jo më shumë se 10 minuta larg
 • 3 qendra pilot të asistencës shëndetësore komunitare për moshat e treta nga mjekë të dalë në pension
 • 1 njësi shëndetësore moderne e të lëvizshme për të shërbyer banorët e zonave të largëta të qytetit
 • 10 Qendra Shëndetësore të Rehabilituara
 • Çdo grua në nevojë do të paiset me Kartën e Kujdesit shëndetësor Bashkiak
 • Ne duhet gjithashtu të kujdesemi për shtresat në nevojë, personat me aftësi të kufizuara, të moshuarit, komunitetin rom dhe egjiptian, jetimët, fëmijët dhe gratë që janë dhunuar dhe abuzuar.
 • Dhe unë dua të jem i qartë për një gjë. Dhuna familjare nuk do të ketë vend në Tiranë.

Vizioni im për një qytet më human dhe bujar është:

 • Sa më pranë jush: shërbime sociale sa më afër fizikisht dhe pa vonesa për personat në nevojë
 • Në qytet, 2 qendra sociale pranë zonave më në nevojë dhe 3 qendra sociale multidisiplinare (personat me aftësi të kufizuara, gratë subjekt i dhunës dhe trafikimit, pensionistët)
 • Në çdo Komunë një qendër sociale, trajtim sa më uniform i të gjithë territorit
 • 4 mensa ushqimi për personat që marrin ndihmë sociale me ushqime BIO nga fermat e Tiranës dhe jo ushqime të mbetura supermarketi
 • Tarifa të reduktuara ose falas dhe mbështetje nga shërbimet bashkiake për grupet/individët në nevojë
 • 50% më shumë banesa sociale si dhe rritje me 30% të buxhetit të bonusit të strehimit
 • Politika e dyerve të hapura: transparencë maksimale në procesin e përzgjedhjes së përfituesve për procesin e strehimit ku pjesë e vlerësimit të jenë perfaqesuesit e grupeve më në nevojë
 • Një qytet me një infrastrukturë sa më të përshtatur për personat me aftësi të kufizuara dhe Mundësi punësimi dhe integrimi për grupet vulnerabël
 • Por edhe 2-fishim i varrezave të Tiranës: dinjitet për familjet, për ata që nuk jetojnë më, duke respektuar besimin e gjithkujt.
 • Shtrimi i rrugëve dhe paisja e trotuareve me standarte është një prioritet për mua
 • Ky është një problem që është kthyer në gangrenë për dekada me radhë dhe ka ardhura koha t’i japim fund.
 • Prandaj në dy vitet e para si Kryetar i Bashkisë unë do të shtroj mbi 100 rrugë në Tiranë me trotuare me standarte dhe do të lidh çdo fshat me komunat dhe rrugët kombëtare.

Vizioni im për një qytet me:

 • 104 projekte infrastrukture, brenda 2 viteve, që synojnë rikonstruktimin e 300.000 m2 trotuare, dhe ndërtimin e 50 km rrugë të reja
 • 94 km rrugë të asfaltuara dhe mbi 4.000 vende parkimi të reja në brendësi të blloqeve të banimit
 • 100% e rrugëve kryesore që lidhin zonat rurale me ato urbane të territorit të Tiranës do të asfaltohen
 • 4200 tabela rrugore, 20% më pak aksidente rrugore dhe më pak kohë në trafik
 • 20km korsi të reja të dedikuara për biçikletat dhe po kaq për autobuzët
 • 10% më shumë përdorues të biçikletës çdo vit
 • Në jetën time, i kam shërbyer njerëzve, interesi im do të jetë interesi juaj dhe bashkia jonë do të ketë tolerancë zero ndaj korrupsionit.
 • Si drejtor i spitalit nevojat e pacientëve ishin të parat dhe do të bëj të njëjtën gjë si Kryetar Bashkie.

Ja cili është plani im për Tiranën e qytetarëve nga ju dhe për ju:

 • Referendumi lokal: rregulli dhe jo përjashtim nga rregulli
 • Mundësia që çdo qytetar të ndërveprojë në kohë reale me Bashkinë për shërbime, ankesa dhe vendime
 • Qeverisje lokale sipas parimit një bashki = një territor = një standart

  Njoftim për shtyp i Partisë Demokratike, 1 Qershor 2015