Të nderuar kolegë,

Projektligji për krijimin dhe funksionimin e këshillit kombetar për shoqërine civile , është një projektligj i rëndësishëm , që ka të bëjë me demokracinë, lirinë e qytetarëve shqiptarë.

Dhe sigurisht ndryshimet qe paraqitni sot , jo vetem nuk jepni rolin e saj , misionin e shoqerise civile , misionin ne mbrojtjen e interesave te qytetareve, por e cenoni rende ate.

Sot Shqiperia eshte ne krize, te demokracise dhe lirise dhe sot ajo ka nevoje, me shume se kurre  per shoqerine civile.

Qeverisja e ketyre 2-viteve si qeveri e krizes , e centralizimin e  te gjithe pushteteve ,atij vendor dhe qendrore , dhe institucione e pavarura .

Sot kjo keq-qeverisje, ka nevoje per zerin e qytetareve , zerin e shoqerise civile .

Ajo sot ne kete projekt ligj dhe sidomos ne disa nene , cenon rende pavaresine e shoqerise civile , dhe kur cenon rende pavaresine , ka cenuar jeten dhe interesat e qytetareve Shqiptare , lirine e tyre .

Une dhe shume kolege deputet, por edhe shoqeria shqiptare po e kuptojne qellimin dhe qeverisjen mbas viti 2013 .

Ajo po na rrikthen diktaturen , centralizimet e shume pushteteve , ajo pjesen me te madhe te ligjeve, ka kete synim  dhe sigurishte ka ngjall panik , frike , percarje mes shoqerise , partive politike, duke i pare kundershtaret opozitar si armiq .

Ajo me ligjet e miratuara   me pare, dhe sidomose kohet e fundit dhe per biznesin permend vetem   fjalen burg-burg dhe vetem burg.

Kjo ishte edhe misioni i diktatures , kjo eshte edhe sot . keshtu ju vepruat, me njerzit ne nevoje qe nuk kishin mundesi te blenin buken e gojes , dhe i burgoset pasi nuk paguanin energjine elektrike .

Keshtu vepruat edhe me qytetaret qe jetonin ne qytet dhe ne fshat , ku as ne pronat e tyre nuk i lejuat te ndertonin , por i shkatruat te gjithe ndertimet e ndertuara prej vitesh , duke i burgosur ato, dhe duke i shkatruar mundin e shume viteve .

Ja per kete duhet shoqeria civile , zeri i qytetareve , zeri i grupeve te interesit .

Shoqeria civile duhej dhe duhet te veproje per ate cfare po ndodh me pushtetin vendor  .

Ajo duhet te reagonte qe nga cenimi i autonomise vendore , ku qeveria  nderhyri, ne pavaresine e pushtetit vendore , dhe nga kjo nderhyrje jane prekur interest e qytetareve . Sic ndodhi me heqjen e menaxhimit dhe mbledhjes se takses se biznesit te vogel, duke ja kaluar pushtetit qendror dhe pikerisht organit tatimor . Por  kjo solli renie te theksuar te te ardhurave nga 90% ne 60 %, pra miliona dollar, me pak investime per komunitetet tona .

 Ja per kete duhet shoqeria civile , roli i qytetareve per te monitoruar qeverisjen .

Para disa ditesh institucionet nderkombetare e klasifikuan Shqiperine 32 vende me poshte se viti i kaluar per lirine e biznesit .

A e dini pse ndodhi kjo ?

Sepse qeveria ka nderhyre ne kopetencat e pushtetit vendore per menaxhimin e territorit , ne dhenien e lejeve te ndertimit .

Ja per kete duhet te nderhyje shoqeria civile , sepse ka prekur direkt zhvillimin ekonimik te qyteteve tona , ka ulur ndjeshem zhvillimin  e biznesit , ka sjelle miliona dollare me pak te ardhura , me pak shkolla , rruge , uje-sjellesa .

Shoqeria civile ka role te rendesishem ne integrimin Europian , ajo eshte nje nga pjeset me te rendesishme te shoqerise demokratike .

Ajo merr nje rendesi akoma me te madhe ne kushtet qe ndodhet shqiperia sot.

Integrimi nuk munde te jete i efektshem dhe ne vlere, ne qofte se qeverisja, nuk behet pjese e diskutimit te shoqerise civile .

Ne asnje vend te bashkimit Europian shoqeria civile drejtohet nga  qeveria , dhe atehere cfare i duhet ?  Cfare vendimesh merr ajo ? Kujt do ti sherbej ajo .

Perberja e keshillit kombetar nga Ministrite e ndryshme , dhe drejtimi nga Ministria e Mirqenies Sociale e politizon , e centralizon pra i heq pavaresine .

Me kete projekt ligj cdo gje eshte ne dore te shtetit .

Ju sot me kete projekt ligj i nderprisni shoqeris civile , qytetareve , oksigjenin dhe zerin e tyre .

Kjo eshte shqetesuese , kjo eshte e rende , dhe per kete duhet te ngrihemi te gjithe , se pasojat do te jene te renda .

Kjo ka te beje me demokracine e vendit tone ,lirine e saj  .

Per kete demokraci dhe lirite tona u ngritem te gjithe , ne vitet 90 , ajo duhet   perseritur .

Ajo sot ka nevoje per shoqerine civile .

Shoqeria civile nuk mund te funksionoje, si objekte dhe ne funksion te qellimeve te institucioneve shteterore .

Shoqeria civile nuk duhet te jete  pjelle e qeverise  , apo te bosave te mafies , por ajo duhet te vazhdoje, rrugen ligjore, dhe aspirate per te cilat jane krijuar .

Ajo duhet te luaj nje rol te rendesishem ne zhvillimet sociale , ekonomike , politike ne vend , nepermjet koncensusit politik .

Nxitjes se pjesemarrjes se publikut, ne hartimin dhe zbatimin e reformave te rendesishme te vendit .

Vetem keshtu do ti sherbeje vendit , shoqerise ,zhvillimit e mireqenies sociale .

Cdo kush mendon, dhe pyet a e ka kryer rolin dhe misionin e saj shoqeria civile ?

Une dhe shume kolege ne kete salle mendojne qe jo .

Eshte e vertete se vendi jone ka shoqata me shume, se shume vende te ballkanit , dhe vende te tjera .

Ka  organizata jo fitimprurese qe ne emer te humanizmit , kane zaptuar objekte te rendesishme, dhe abuzojne me fondet qe marrin nga BE , dhe keto nuk jane pak miliona dollare .

Sot ka sindikata qe gjoja perfaqesojne interesa te shtresave te ndryshme , sic jane te minatoreve , arsimtareve , dhe ne fakte posedojne pasuri dhe asete te medha .

Dhe behen pjese e politikes dhe e qeverive  , dhe nuk realizojne asgje per qytetaret , per minatoret  e shtresa te tjera te shoqerise .

A eshte shoqeria civile aktive ne Shqiperi ?

Sigurishte qe jo , per keto dy vite nuk ka reaguar per problemet qe shqetesojne qytetaret dhe shoqerine.

Ajo nuk po reagon per drejtesine e munguar

  • Pse nuk reagon per mos mbajtjen e premtimeve te qeverise Rama-Meta `.
  • Pse nuk reagon per varferine dhe papunesine e madhe
  • Ajo nuk po reagone per koncensionet abuzive dhe klienteliste ne shendetesi,si koncesioni i cechapit,ai instrumentave kirurgjikale,I dializes, skandali i rimbursimit efekiv te ilaceve  ,I insulinave dhe ketosterilit, duke isjell shtetit 2,2 mil dollare.
  • Ajo nuk reagon per shendetesine falas
  • Shoqeria civile duhet te ragoje per aferen e madhe te CES-it
  • Pse nuk reagon te numrin e madhe te azil kerkusve
  • Ajo duhet te ragoje , per dhunen qe ushtron policia ne komisariate
  • Ajo duhet te reagoje per mungesen e ilaceve dhe gjendjen e mjerueshme te shendetesise sot
  • Duhet te reflektoje per perhapjen e korrupsionit
  • Duhet te reflektoje per gjendjen dhe kushtet e minatoreve per statusin e tyre .

Shoqeria civile ne qarkun e Dibres duhet te ragoje edhe per ate cfare ndodhe ne qeverisjen ne Bulqize .  Me nepotizmin e theksuar , emerime familjare , jo profesionale .

Arsimtare pa mbaruar arsimin, dhe jashte sistemit emerohen ne shkolla te ndryshme .

A e dini se cfare ndodh ne Vicisht te Bulqizes , arsimtaria qe ka mbaruar per biokimi , duke qene e djathte, nuk lejohet te ushtroje profesionin e saj ,pra  te jape biokimi , por kete lende, e jep nje mesues  tjeter pa arsim perkates .,

Ja per kete duhet te reagoje shoqeria civile .

Ajo qe eshte e habitshme dhe e cuditeshme eshte ne Ostren te vogel , nga 10 mesues ,5 jane  te  nje familje ,  Faik Ibrahimi  me bujqesore, zevendeson Vera Bajramin me 25 vjete pune .

Kurse anglishten e jep arsimtari  ,  por qe nuk din asnje fjale anglishte , dhe ska mbaruar per anglishte , kjo eshte cudia qe ndodh atje , ne ditet ne vazhdim do te pasqyroj edhe raste te tjera .

Ja per kete duhet te ngrihet, jo vetem shoqeria civile por duhet nje reagim i forte qytetar .

Shoqeria civile ne Bulqize duhet te reagoje edhe per shfrytezimin e paligjshem te pyjeve , atje banoret po protestojne per te drejtat e tyre  , u jane drejtuar te gjithe institucioneve .

Vetem institucioni i prefektit e ka vleresuar shqetesimin e drejte te tyre, dhe me shkresen nr 470/2 prot . dt 12.10.2015 dhe deklaron se shqetesimet e banoreve te fshatrave Dushe dhe Kocej, eshte i drejte , dhe veprimet e subjektit privat, jane te jashte-ligjshme

Por cfare po ndoshe atje : po dhunohen , kercenohen cdo dite nga strukturat e shtetit .

Te nderuar deputet

Projekt ligji i sotem cenon rende pavaresine dhe lirine shoqerise civile , keto ndryshime prekin misionin e saj , kufizon te drejtat e shoqerise civile .

Te gjithe shoqatat , avokati i popullit , organizmat nderkombetare (komiteti i Helsinkut )  i shohin shqetesuese  ndryshimet  e  sotme  ligjore, dhe  ato u shprehen  kundra  edhe  ne  komisionin  parlamentar , dhe  deklaruan  se  keto  ndryshime  centralizojne  rolin e  shoqerise  civile .

Nuk  ka  pavaresi  te  shoqerise  civile , kur  keshillin kombetar e  drejton qeveria , ku ne  perberjen e keshillit, pjesen  me  te  madhe  e  ka qeveria , dhe kryetari i keshillit  eshte  ministri i Mirqenies Sociale .

Opozita  paraqiti  ndryshimet  ligjore , qe  kane  te bejne  me  pavaresine e  shoqerise civile .

Ku  konsistonin  se  drejtimi i keshillit te  behej nga shoqeria civile ,

Perfaqesuesit e qeverise te mos kene te drejt vote .

Ne ju kerkojme te votoni ndryshimet e paraqitura nga opozita , pasi ato jane, edhe propozime te komitetit te Helsinkit  , te shoqerive civile dhe avokatit te popullit

Ju faleminderit


Fjala në Kuvend e deputetit Roland Keta, 5 Nentor 2015