Gëzuar të gjithëve

Gëzuar këtë ditë të madhe të gjithëve ne anëtarë të Partisë Demokratike por edhe të gjithë historisë tonë politike si vend dhe si komb.

Kjo është një parti e madhe dhe u krijua si një parti e madhe. U krijua si një aprti që do të përfaqësonte të gjitha shtresat, që do të përfaqësonte të gjitha opinionet politike të së djathtës. Që do të përfaqësonte në radhe të parë lëvizjen studetore, të Azem Hajdarit, Arben brocit dhe shumë të tjerëve. Të intelektualëve të shquar të tjerë antikonformistë si Dr Berisha, Gramoz Pashko, etj. Të të përndjekurve dhe burgosurve politikë si Pjetër Arbnori, Ali Spahia, e shumë të tjerë.

Po kështu, do të përpiqej të bashkonte nga jugu në veri çdo aspiratë kombëtare liridashëse dhe demokratike. Ajo në  fakt, me krijimin e saj ishte realizimi e ëndrës së pruralizmit politik, ishte shprehje e një projekti të madh të shqiptarëve për lirinë, për demokracinë, për Europën. Ky është miti ynë themelues që unë jam përpjekur ta them shumë shpesh këto ditë. Megjithëse ky mit themelues nuk kundërshtohet nga askush, megjithëse të gjithë përkulen me respekt para kësaj vepre të madhe të shqiptarëve, dhe këtu nuk është fajala për nejrëz konktretë kur aq më tepër një pjesë e jona konkuron ende politikisht, por kur vjen fundi ne duhet ti respektojmë pikërisht këto vlera. Çështë Europa?! Europa është shtet i ligjit. Është shtet që mbron të drejtat e njerit, është shtet që përpiqet për përparimin ekonomik.

E kur kthejmë kokën këta dy vjet ne shohim se e kundërta e këtyre vlerave është politika e qeverisjes së sotme. Ky mission i madh që ishte misioni ynë që sjell lirinë, demokracinë, Europën në Shqipëri po kryhet në kushtet më të vështira për hir së të vërtetës. Në kushtet e dikaturës më të egër të lindjes, në kushtet ku mungonte krejtësisht çdo e drejtë njerëzore, kur kishim një regjim tërësisht policesk, kur mungonte tregu, kur mungonin zgjedhjet e lirae gjithëçka tjetër. Por ne kishim të qartë një gjë tjetër që ne duhet të shkonim qartazi drejt Europës, drejt këtyre lirive, drejt asaj fitore të madhe të 22 marsit 1992 dhe të gjithë bashkë. Është fat i madh për Partinë Demokratike dhe ska ndodhur për shumë parti të tilla në ish lindjen komuniste, që të mbetet ende një forcë e madhe, qoftë në opozitë qoftë edhe në qeverisje. Dhe kjo është për shkak së punës, sakrificës, të mijëra e mijëra anëtarëve të Partisë Demokratike e veçanti për merita të vençanta të Dr Berishës e shumë drejtuesve të kësja partie në vite.

Sigurisht që ky mision vazhdon dhe shpresojmë dhe kemi besim të plotë tek kryesia e re, tek lideri i ri i Partisë Demokratike që mëgjithëse në kushtet e një shteti policor, ku krimi mbretëron në zyrën e kryeministrit, ministrit të Brendshëm, edhe ministrave me radhë, ku korrupsioni ka përfshirë pothuajse gjithëçka, ku shkelen liritë e të drejtat e njerëzve, burgosen fëmijë, gra, pleq, të sëmurë, vdesin në komisariate e burgje, kur mposhtet njeriu i pamundur e i varfër që nuk ka mundëis të rezistojë, nuk ka mundësi të luftojë dhe kur ne duhet të jemi zëri i tij, kur përdhosen zgjedhjet e lira, nuk ka zgjedhje tjetër për Shqipërinë përveçse Partia Demokratike.

Mësimi i vitit 1990 është ky; të ecim ashtu sikurse u proklamua nga z Basha në mitingun protestë të fundit për një qeveri teknike, për zgjehdje të reja. Bashkë drejt këtij objektivi. Liri. Demokraci.


Fjalimi i deputetit Arben Imami në 25 vjetorin e krijimit të Partisë Demokratike, 11 Dhjetor 2015