Sa për sqarim se koka e derrit e bëri çorbë derri se i intereson në atë punën e byrosë së hetimit. Po është e vërtetë që ne kemi kërkuar me këmbëngulje që të vijë në Parlament draft projektligji i dakortësuar midis palëve dhe palët janë opozita mazhoranca dhe specialistët amerikanë të cilët jo vetëm kanë insistuar për këtë draft por dhe kanë qenë dhe motori i kësaj pune. Këtu na u tha nga ky kryeministër dhe pastaj nga ata që vendos ky të dalin në media se nuk do tëketë projektligj në parlament për Byronë e hetimit derisa  të vijë përgjigja e Venecias. Ndërkohë e kemi thënë dhe u lexua dhe u citua sot disa herë që ne kemi thënë pikërisht , projektligji që është dakortësuar me amerikanët dhe me mazhorancën,  do të ketë dhe vendimin e Venecias brenda atë, që është marrë ndërkohë sepse Venecia e ka dhenë një përgjigje për Byronë e e Hetimit  dhe përgjigja është e qartë sic e dha dhe Gjykata Kushtetuese.

Nuk mund të ketë Byro Hetimi nën varësinë e kryeministrit. S’ka rëndësi si e ka emrin dhe si delegohet kjo varësi tekj ministri i brendshëm apo tek dikush tjetër. Nuk mund  të ketë byro hetimi nën varësinë e kryeministrit apo ministrave të tij dhe kjo është logjikë e thjeshtë. I bie që Sajmir Tahiri të hetojë Edi Ramën apo Edi Rama të hetojë Edi Ramën. Nuk besoj se ka shqiptarë kaq naivë të mos e kuptojnë se cdo të thotë kjo , pa i hyrë asaj pjesës tjetër dëshirës të madhe të Edi Ramës për të marrë cdo institucion të drejtësisë në dorë. Pra e kemi kërkuar këtu dhe cfarë ndodhi. Pasi na u tha që nuk vjen  projektligji pa ardhur përgjigja numër 2 e Venecias, papritur u mblodhën mbrëmë dhe miratuan një projektligj, por cilin projektligj ? Jo atë për të cilin flasim ne. Absolutisht jo. Bënë një hile alla Rama të trashë dhe neveritëse  dhe kaluan projektligjin që këta deshën dhe tashti na thonë: hë e doni ju?Dje ne e miratuam jua sollëm pse nuk e kaloni.

Është lojë për kokë derra,  për corbë derrash por ne këtej nuk i themi derrit dajë. Kështu që nuk mund ti themi atij projektligji që kanë miratuar këta dje me emër tjetër, është i njëjti projektligj me ca rifinitura që e hodhi poshtë Gjykata kushtetuese dhe nuk e  pranoi Komisioni i Venecias. Kjo është e vërteta e atij projektligji që këta kanë gatuar dje dhe po e përsëris këtë, ne nuk mund ta pranojmë . dhe një herë ne derrit dajë nuk i themi dhe këtë corbë derrash të kryekokëderrit  ne nuk mund ta pranojmë.


 

Fjalimi në Kuvend i kreut të Grupit parlamentar, Edi Paloka, 11 Shkurt 2016