Departamenti i Shëndetësisë i Partisë Demokratike diskutoi programin për sistemin shëndetësor me mjekë dhe specialistë në qytetin e Lushnjës. Kreu i departmentit, Tritan Shehu u shpreh se shendetësia sot vuan nga një centralizim dhe keqmenaxhim duke thelluar më tej krizën në këtë sektor. Sipas tij, në qendër të programit të Partisë Demokratike për sistemin shëndetësor do të jetë pacienti. Shehu tha se programi i PD përmban një model krejt ndryshe për financimin, specializimin e mëtejshëm të personelit dhe parashikon një decentralizim të menaxhimit të sistemit.

 “Sot në Lushnjë ishim me një grup kolegësh për të paraqitur mendime dhe ide të platformës tonë për zhvillimin e ardhshëm të sistemit shëndetësor, për të diskutuar, për të marrë vërejtje, mendime të tjera për ta pasuruar platformën, për ta future sistemin shëndetësor gjatë gjeverisjes tonë të ardhshme në rrugën e vërtetë të zhvillimit. Problemet janë tepër të mëdha. Së pari është nënfinancimi i madh. Eshtë ajo që mund të quhet “shëndetësi falas” në varfëri të thellë. Ky është problemi i parë. Mungon një perspektivë e rritjes së financimit në shëndetësi e cila është bllokuar nga slogani shëndetësi falas e cila është absurde. Së dyti ka të bëjë me menaxhimin, ku kemi të bëjmë me një centralizim të të gjitha veprimeve që kryen ky sistem shëndetësor. Kemi një keqpërdorim të buxheteve të financimit, edhe këto në mënyra të centralizuara, gjë që kanë thelluar varfërimin e sistemin tonë. Një element tjetër është problemi që lidhet me personelin tonë shëndetësor, me kualifikimet e tyre, specializimet, numrin e tij, mungesën e specialistëve, me faktin që specialistët e sistemit sot janë të diskriminuar, jo vetëm thjeshtë nga pagat qesharake që marrin por edhe nga mungesa e programeve, projekteve për specializimin e tyre, të realizimit të teknikave të reja, etj. Ne gjykojmë se në bazën e sistemin shëndetësor, në qendër të tij është pacienti, i cili duke qënë i lirë të zgjedhë vetë ai mjekun, klinikën, spitalin, vë në lëvizje të gjithë sistemin duke i dhënë në këtë mënyrë dinjitetin e plotë personelit shëndetësor dhe institucioneve, duke i nxjerrë nga zinxhiret burrokratike ku ndodhet soti mbërthyer ky sistem”, tha Shehu.


Njoftim per shtyp i Partise Demokratike, 8 Prill 2016