I nderuar zoti Kryetar

Të nderuar  zonja e zotërinj deputetë

Sot  në  seance parlamentare është propozuar  projektligji  per miratimin e  aktit normativ  për  ndryshimin   e buxhetit  të vitit 2016.

Si deputete e re , natyrshëm jam shumë e  vëmendshme në detaje të cdo projekt ligji, aq më tepër ato që kanë lidhje me buxhetin, për shkak se perfaqësoj në Kuvend nji zonë te varfër  siç është qarku Dibër.

Them zonë të varfër  momentalisht në ekonomi , infrastrukturë , në investimet buxhetore në  arsim , shëndetësi , përkrahje sociale etj, në kontrast te plote  kjo gjendje me pasuritë e shumta nëntokesore dhe mbitokësore, me nje natyrë dhe klimë te mrekullueshme, me banorë te arsimuar e arsimdashes, punëtore e të mencur.

Në çdo vend të botës demokratike diskutimi  për buxhetin përbën rastin më të mirë të opozitës për të kontrolluar qeverine , per të fituar politikisht kur ekzekutivi nuk realizon premtimet apo nuk respekton ligjin e buxhetit,  duke bere te mundur heqjen e cdo guri  te murit qeverisjes , por sot perpara dibraneve nuk po përdor këte foltore për politikë por thjesht për të ngritur zërin sado pak mbi braktisjen e qeverisë te  kësaj zone të Republikes se Shqipërisë.

Sot kam qëllim në këtë diskutim tju kujtojmë disa të vërteta :

Një proces auditimi i shoqerisë Grand Thorton  nga projekti STAR ka raportuar  21 miliardë lekë borxhe vetem  në 12 bashkitë kryesore të vendit .

 Vetëm bashkia Dibër ka nji borxh prej 170 milion lekësh te reja .

Ky auditim raporton  një kaos të vërtetë në bilancet e pushtetit vendor dhe një mungesë totale orientimi nga qeveria qendrore.

Përse ky ndryshim buxheti nuk i mban në vëmendje dhe përse nuk jua heq këtë barrë të rëndë qeverisjes vendore . ?

 Përkundrazi , ulja me 2 miliardë e të ardhurave nga pushteti vendor (-12.1%),bie në sy ne këtë ndryshim buxheti .

Ulen shpenzimet per buxhetin vendor me 1.25 miliarde leke (-2.5%).

Investimet publike. Nuk ka një listë të projekteve të paraqituara në aktin normativ, duke e vështiresuar identifikimin e rialokimit të fondeve në projektet konkrete.

Jane ulur  investimet ne “arsimin baze” (-2.5%), investimet ne “arsimin e larte” (-28%), investimet ne “kujdesin paresor” (-35%),     “sherbimin kombetar te urgjences” (-47%), investimet ne “arsimin profesional” (-11.7%).

Dhe Ministrat të pranishëm duhet të na japin përgjigje për këtë

Po ju kujtoj se :

Grandi konkurues per vitet 2006_2013 për qarkun Dibër , konkretisht per rrethet Diber , Bulqize , Mat ishte rreth 3.5 miliard leke te reja

3,665,610,229
Diber  1,308,048,728
Bulqize

666,983,526

Mat

1,690,577,975

Fondi shqiptar i zhvillimit per vitet 2006 _2013 rreth 1.8 miliard

1,790,346,760
Diber 976,316,069
Bulqize

32,817,055

Mat

781,213,636

Ka tre vite  që nga kjo qeveri , nuk është pare nji akt i miratuar prej tyre te impaktoje qoftë  projektin më modest  për Dibranët , Matjanët apo ne përgjithësi për veriun .

Nuk eshtë parashikuar por as nuk ka patur plot tre vite rrjesht asnji buxhet per asnji shkollë ne qarkun Dibër .

Nuk është  parashikuar por edhe nuk ka patur plot tre vite asnji çerdhe , asnji qendër shendetesore .

Nuk ka asnji rruge te re , asnji rrugicë, asnji meter katror investim nuk gjen dot në këtë  qark .

Por ka patur nji përkujdesje të madhe qeveritare qe cdo burim natyror tjua merrni, bile dhe duke vepruar pa pyetur fare banoret e Dibrës mbi vepra te tilla qe kane ndikim te madh ne territor si HEC  i Skavices, që   fshatra  te saj i permbyt menjeherë.

Nuk permendet ne këte ndryshim buxheti asnji shifër  për investime te mëdha . Ato i kane harruar qytetaret dibrane.

Nuk është ne gjendje nji qeveritar te na thotë sot kur  do të perfundoje rruga e Arbrit . ?

Kush do ta marre me koncesion ndërtimin dhe administrimin ?, Sa investime ne ketë objekt do te parashikohen në  këtë ndryshim buxheti ?, Sa vitin e ardhëshem ? dhe kështu me rradhë.

E gjetet  projektin me volum të konsiderueshem  të punimeve te realizuara në kete objekt ne vlerën rreth rreth 6.5  miliard leke  deri ne vitin 2013.  Mbeti aty ku e la Partia Demokratike .

 Dhe me gjasa në kete rruge, aq të rendësishme për Dibranët ju nuk do te hidhni më asnje lek, dhe duket se do ta perfundoje qeveria e ardhshme e Partisë Demokratike .

Ndryshimi në  Buxhet që keni paraqitur sot është simbol i qartë i dështimit të kësaj qeverie, i paaftësisë, i korrupsionit dhe i krizës ekonomike, që ka pllakosur vendin vetëm për fajin tuaj dhe me shume se cdo qark kjo varferi ka pllakosur Dibrën .

Gjithashtu përseri vertetohet fakti se kjo qeveri nuk mbështet me buxhet zhvillimin e zonave qe tradicionalisht votojne kundër apo dhe faktin tjetër që kjo qeveri diskriminon financiarisht veriun e Republikes se Shqiperise.

Mungesa e tabelave analitike që tregojne detajimin e buxhetit sipas bashkive apo projekteve, eshte provë se procesi  ligjbërës i miratimit te buxhetit apo ndryshimeve në Kuvendin e Republikës së Shqipërisë ka degraduar në një proces formal pa  transparencë përkundrejt deputetëve dhe publikut, dhe që mbetet eksluzivitet i Qeverisë

Kjo eshte politika Juaj . Ushtro pushtet duke mbjellë  varferi atu ku nuk ju votojne , dhe nga ana tjeter duke vëne në dispozicion te terë makinën e propagandes per te treguar te kundërtën .

Vendi, ashtu sic e shohim jo vetëm ne si opozite, është në kushtet e  varferise  ekonomike dhe te pasigurise per te ardhmen, ndersa për ata që nuk duan ta shohin realitetin dhe të dëgjojnë kambanat qe bien për nderhyrje,  varferia  që ditë pasdite  rritet dhe tashme po kthehet ne realitet te prekshëm.

Kjo qeveri e majtë punon shume per te “varferit”  sa qe rrit  cdo ditë, muaj e vit numrin e tyre.

Në fakt, kjo keqqeverisje ne Diber e ne cdo strukture shteterore do te sjelle ne mënyre imediate domosdoshmerinë për të ndryshuar, për të vendosur gjërat në vend, për t’i thënë të zezës të zezë dhe të bardhës të bardhë. Dibranet do te vleresojne ata qe mendojne cfare duhet bërë për ta jo cfare duhet thenë . Me fjalë jane ngopur ka tre vite .

Ne Dibër besojmë se ju mbaron kontrata me qytetaret dibrane te djelën me zgjedhjet vendore dhe gjithashtu besojmë se te gjitha gjasat jane se pas disa muajsh ju perfundon kontrata me shqiptarët në të gjithë vendin .

Te shpetoje Dibra dhe te shpetoje Vendi .

Prandaj une do ta votoj kunder kete projektligj

Ju faleminderit


Fjala në Kuvend e deputetes Dhurata Çupi, 8 Shtator 2016