Albana Vokshi për Ditën Ndërkombëtare kundër dhunës ndaj grave dhe vajzave

Viktimat e dhunës me bazë gjinore në Shqipëri po shtohen çdo ditë.

Shifrat janë alarmante.
– mijëra gra e vajza u pushuan nga puna dhe u hodhën në rrugë thjesht për arsye politike;
‎- papunësia ndër gra e vajza rritet çdo 3 mujor. Në disa rajone të vendit varion nga 50-70%.
– mijëra të tjera, kryefamiljare, u hoqën nga Ndihma Ekonomike, duke pamundësuar 3 vakte bukë për fëmijët e tyre;
‎- sot punonjëset e administratës, mjeket, infermieret, mesuesit janë të kërcënuar çdo ditë se do pushohen nga puna nëse nuk marrin pjesë në mbledhjet e Partisë Socialiste ose nuk kryejne check- up.
– mbi 200 mijë shqiptarë aziluan në 2 vitet e fundit, dhe 200 mijë te tjerë aplikuan për ëndrrën amerikane. Dhe më shumë se gjysma e tyre janë gra e vajza te cilat Rama po i detyron të largohen pa kthyer kokën pas.
‎- Gratë dhe vajzat shqiptare dhe ato te komuniteteve rome dhe egjiptiane kanë humbur të drejtat e tyre dhe shumica e profesionisteve janë larguar nga Shqipëria.

Në vetëm 9 muaj të viti 2016 janë regjistruar mbi 3 mijë raste dhune me bazë gjinore. Në mbi 80% të rasteve ‎arsyeja është varfëria dhe papunësia.

Mashtrimi me politikat gjinore dhe rrëzimi i Mekanizmit Kombëtar Mbrojtës për të Drejtat e Grave kanë dobësuar statusin e grave në shoqëri.

Por dhuna gjinore nuk është prezent vetëm brenda mureve të shtëpisë, por ka shpërthyer kudo se modelin e jep vetë Kryeministri. E jep në Kuvend kur fyen e poshtëron gratë deputete, e jep në takime kur ndihet në siklet e target ka gratë, e jep çdo ditë me fjalorin, por më së shumti me politikat antisociale.

Sjellja e dhunshme e Kryeministrit është përhapur si epidemi në çdo vendim-marrje dhe ndërmarrje. ‎
Historia e shfrytëzimit të grave dhe fëmijëve në Ndërmarrjen e Bashkisë Tiranë, viktimat e fshehura në pirgjet e mbeturinave, gruaja 42 vjeçe dhe fëmija 17 vjeç, janë ngjarjet e tmerrshme që ende çensurohen dhe përndiqen e kërcënohen bashkë me gazetarët që publikuan investigimin.

Gratë dhe vajzat janë më të varfëra dhe më të pambrojtura se tre vite më parë. ‎

Dita Ndërkombëtare Kundër Dhunës ndaj Grave dhe Vajzave është një apel revolte kundër dhunës shtetërore të përhapur në çdo qelizë të institucioneve.


Njoftim për media i Partisë Demokratike, 25 nëntor 2016