KOMUNIKIMI I SEKRETARIT TË PËRGJITHSHËM TË PD, GAZMENT BARDHI, ME GAZETARËT, PAS DËSHMISË NË PROKURORI

 

Gazment Bardhi: Sot jam thirrur të dëshmoj për ngjarjen e dhunshme të datës 8 janar në selinë qendrore të Partisë Demokratike. Ka vijuar një bashkëpunim i joni me prokurorinë që në momentin e parë të ngjarjes në selinë qendrore dhe sot i jam përgjigjur dhe kam dhënë shpjegime për çdo çështje të kërkuar nga organi i prokurorisë. Duke nisur me momentin kur protestuesit mësynë në selinë qendrore të Partisë Demokratike, kontaktet që kam patur me Policinë e Shtetit dhe sigurisht çfarë ka ndodhur në katin e dytë në selinë qendrore. Kam kërkuar dhe vijoj të kërkoj zbardhjen e plotë të çështjes si dhe vënien përpara përgjegjësisë të një prej autorëve të një prej akteve më të paprecedenta të ndodhura në 31 vite demokraci ku një grusht njerëzish me në krye Sali Berishën sulmuan selinë e partisë së tyre.

Pyetje: Kush janë autorët sipas jush zoti Bardhi?

Gazment Bardhi: Autorët fatmirësisht as nuk fshihen, as nuk skuqen dhe as nuk zverdhen. Sali Berisha ka marrë autorësinë e një akti të dhunshëm ndaj selisë qendrore të Partisë Demokratike bashkë me një pjesë tjetër e individëve të përfshirë në këtë krim janë vetë identifikuar dhe  unë pres nga Prokuroria pa asnjë hezitim pavarësisht nga statusi shoqëror që ka secili prej tyre të vendosë përpara përgjegjësisë penale autorët e atij krimi të paprecedentë në 30 vite demokraci.

Pyetje: Zoti Bardhi ngritur një akuzë se policia ka reaguar me vonesë. A mund të na thoni se në çfarë ore e keni kontaktuar policinë në datën 8 janar?

Gazment Bardhi: Kam informuar edhe sot zyrtarisht prokurorinë e Tiranës që Policia e Shtetit në numrin e kontaktit të vendosur zyrtarisht në dispozicion nga policia është njoftuar në orën  12:27 minuta. Ka patur një komunikim të vijueshëm. Kam telefonuar më shumë se 7 herë zyrtarët më të lartë të Policisë së Shtetit dhe ndërhyrja e tyre ka qenë me rreth 40 minuta vonesë nga momenti i njoftimit nga Sekretari i përgjithshëm i Partisë Demokratike.

Pyetje: Lëndën që është përdorur nga brenda selisë së Partisë Demokratike, a keni dhënë shpjegime se çfarë lënde është konkretisht?

Gazment Bardhi: Po kam dhënë shpjegime të plota mbi çdo ç’është për të cilën prokuroria ka patur pyetje përfshirë edhe lëndën që ju pyetët dhe kam rikonfirmuar atë që besoj se tashmë është e njohur publikisht se e vetmja lëndë e gjendur në mënyrë rrethanore në selinë qendrore të Partisë Demokratike kanë qenë fikëset e zjarrit.

Pyetje: Zoti Bardhi ka pasur një listë të personave që kanë qenë brenda selisë së Partisë Demokratike brenda protestës dhe nëse po e keni dorëzuar ju atë në prokurori?

Gazment Bardhi: Ka patur një listë të cilën policia dhe prokuroria e ka hartuar vetë ditën e ngjarjes. Siç ju jeni në dijeni, ditën e ngjarjes policia dhe prokuroria kanë ardhur në selinë qendrore të Partisë Demokratike dhe çdo person që ka qenë brenda selisë I është nënshtruar një procesi të plotë regjistrimi dhe më pas një kontrolli fizik. Listat ndodhen në dosjen që disponon prokuroria.  Kam dhënë deklarime për çdo çështje për të cilën unë jam pyetur nga organi I prokurorisë. Nuk ka patur asnjë sulm nga asnjë person nga brenda selisë. Sigurisht ka patur akte vetëmbrojtjeje për të ndaluar turmën dhe protestuesit e dhunshëm të futen në ambientet ku po zhvilloheshe mbledhje, në katin e dytë në selinë qendrore të Partisë Demokratike. Për këtë episode kam dhënë sigurisht edhe shpjegimet e mia në prokurori.

Pyetje: Janë identifikuar këtë persona?

Gament Bardhi: Kjo është një pyetje që do të duhet të pyesni prokurorinë. Në dijeninë time nuk kanë asnjëri prej tyre të paktën nga aq sa kam ndjekur dje caktimin e masave në gjykatë. Nuk ka asnjëri prej tyre asnjë precedent penal.

Pyetje: A ju pyetën prokurorët në lidhje me pretendimet për njerëz të armatosur brenda selisë?

Gazment Bardhi: Po dhe kam dhënë shpjegime të plota në lidhje me këtë ç’është dhe kam rikonfirmuar atë që në fakt kryeprokurorët kanë qenë dëshmitarë bashkë me mua që çdo person që ka qenë brenda selisë qendrore të Partisë Demokratike i është nënshtruar një kontrolli fizik sikundër çdo ambient i brendshëm i selisë qendrore të Partisë Demokratike i është nënshtruar këqyrjes dhe kontrollit nga ana e prokurorisë. Dhe ripohoj përpara opinionit publik atë që në fakt prokuroria pohoi në seancë gjyqësore gjatë caktimit të masave. Asnjë send i ndaluar nuk është gjetur në ambientet. Dhe ripohoj përpara opinionit publik atë që në fakt prokuroria pohoi në seancë gjyqësore gjatë caktimit të masave. Asnjë send i ndaluar nuk është gjetur në ambientet të brendshme të selisë qendrore të Partisë Demokratike.

Pyetje: Ka një akuzë nga ish-kryeministri Sali Berisha, për një grup fondamentalistësh, të cilët gjendeshin si perimetër sigurie për kryetarin Basha dhe nga ana tjetër, pak ditë para protestës, ju jeni pyetur edhe nga media për dyer të blinduara dhe keni thënë që është rikonstruksion, nuk janë dyer të blinduara, por realisht ato ishin të blinduara.

Gazment Bardhi: Po e nis nga e dyta. Duke qenë se është më serioze, e para sigurisht nuk ka asgjë serioze në këtë akuzë. Është qesharake, është një mashtrim, si çdo gjë e thënë për fat të keq nga zoti Berisha gjatë këtyre ditëve. Ajo që kam thënë përsa i përket dyerve metalike, nuk janë ddyer të blinduara. Dyer metalike, kam konfirmuar që asnjë zyrë e Partisë Demokratike, nuk i janë ndryshuar dyert për t’i bërë ato në dyer metalike apo në dritare të blinduara siç ishte pretendimi. Dhe ju keni hyrë në selinë qendrore të partisë dhe keni parë që asnjë prej zyrave tona, pra zyrave të punës të secilit që ka zyrën në selinë qendrore, nuk ka pasur as derë metalike, as derë të blinduar dhe as xhama të blinduara. Sigurisht që ajo që kam pohuar përpara mediave, ka qenë që po, Partia Demokratike ka marrë masa për të shmangur konfliktin që po stiste dhe po sajonte Sali Berisha mes demokratëve dhe kemi marrë të gjitha masat për të frenuar atë që kishte përgatitur Sali Berisha, gjakderdhjen mes. Dhe jam shumë i lumtur që fal atyre masave teknike, Sali Berisha nuk arriti dot as t’i përplaste demokratët, as ta përkthente selinë qendrore të partisë në një arenë gjakderdhje mes demokratëve.

Pyetje: Zoti Bardhi, kryetari i opozitës njoftoi nisjen e procedurës për dekretimin e zgjedhjeve të parakohshme për 6 kryetarë bashkish. A është e gatshme Partia Demokratike në situatën në të cilën ndodhet për një betejë elektorale?

Gazment Bardhi: Besoj ju jeni dëshmitarë që unë kam hyrë në prokurori rreth orës 11 dhe nuk kam asnjë dijeni për zhvillimet  të tjera politike. Sigurisht do zë kem mundësinë pasi të njihem me to për të komentuar çdo zhvillim politik gjatë kohës kur unë isha brenda.

Pyetje:  Zoti Bardhi, në datë 8 janar, pas protestës ju keni deklaruar se keni verifikuar çdo person, madje keni dhe përgjegjësi për ta. Ndërsa mbrëmë në Opinion deklaruat se nuk i njihni disa prej tyre. Tani a i njihni apo jo këta persona që kanë qenë në katin e dytë dhe në katin e tretë të selisë në datë 8 janar?

Gazment Bardhi: Pyetje tjetër ju lutem?

Pyetje:  Sa do të qëndrojnë mbyllur dyert e selisë?

Gazment Bardhi: Sa kohë të jetë e nevojshme për të shmangur konfliktin mes demokratëve dhe sa kohë nuk pengojmë hyrje daljet në selinë qendrore të partisë demokratike. Përsa i përket pyetjes së syri televizion, e kam thënë, për sa kohë është një makineri propagande dhe mashtrimi refuzoj ti përgjigjem një makinerie mashtrimi dhe propagande. Pyetje tjetër? Faleminderit!