Postimi i plotë i deputetes së PD, Oriola Pampuri:

23 Gusht; ‘Dita e Kujtesës të të gjitha regjimeve totalitare dhe autoritare’.

Shqiperia per 50 vite me radhe perjetoi makthin e regjimit komunist, pasojat e te cilet ndjehen deri tek brezat tane, ku fryma e asaj periudhe te erret te historise shqiptare mberriti nepermjet rrefimeve te prinderve tane te cilet dikush me shume e dikush me pak e perjetuan me dhimbje e kujtime te hidhura ate kohe.

Ajo qe te deshperon me shume, eshte fakti qe jemi një nga vendet qe perjetoi nje regjim te eger totalitar, por që në këto 30 vite bëri kaq pak per ish te perndjekurit, per familjet e atyre qe u pushkatuan, u dergjen burgjeve famekeq te komunizmit, nuk denuan ata qe firmosen denimin e pushkatimin e intelektualeve e njerezve te pafajshem.

Shume e varfer tentativa per krijimin e institucioneve te posacme me ekipe multidisiplinare per gjetjen e eshtrave te te pushkatuarve, te cilet vendoseshin ne varre masive.

Sa familje sot nuk dine ku prehen kufomat e te afermve te tyre?

Jemi i vetmi vend, qe ish anetare te ish sigurimit te shtetit i veshem me “kostumin e pushtetit” ne demokraci, dhe na japin leksione rreth demokracise e pluralizmit. Hapja e dosjet dhe lustracioni duhet te jete prioritet i panegociueshem.

Pa diskutim qe duhet te kujtojme, qe te mos harrojme, por nuk duhet te harrohemi vetem duke kujtuar, por duke mbajtur qendrime dhe vepruar.

#BlackRibbonDay