Partia Demokratike duhet të ketë një qëndrim të qartë për interesat dhe të drejtat e shqiptarëve kudo që ata jetojnë. Vecanërisht një mbështetje të pa kufijshme për Shtetin e Kosovës. Ne jemi për konsolidimin e plotë të shtetit të Kosovës në aleancë me SHBA dhe BE. Ne mbështesim planin franko-gjerman dhe i bëjmë thirrje të gjithë forcave politike të Kosovës që të përforcojnë pa humbur kohë partneritetin me perëndimin. PD mbështet dialogun e Kosovës me Serbinë me ndërmjetësimin e BE-së dhe SHBA, me synim arritjen e një marrëveshjeje finale me njohjen reciproke në qendër. Ne do të kërkojmë vëmendjedhe angazhim më të madh për garantimin e të drejtave tëshqiptarëve në Preshevë, Medvegjë dhe Bujanovc dhe ndalimine spastrimit etnik që po kryhet atje përmes pasivizimit tëadresave.

Partia Demokratike mbështet përpjekjet e vazhdueshme tëshqiptarëve dhe përfaqësuesve të tyre në Maqedoninë e Veriutpër avancimin e realizimit të të drejtave legjitime të tyre dhekontributin e jashtëzakonshëm për integrimin e vendit në BE.
Ne mbështesim përpjekjet e shqiptarëve në Mal të Zi për tëgarantuar të drejtat e tyre dhe përshëndesim suksesin e arritur në zgjedhjet e fundit parlamentare prej subjekteve shqiptare duke uruar që në qeverinë e re të kenë një përfaqësim dinjitoz pasikështu do të japin një kontribut të shtuar në përpjekjet e Malit tëZi për t’u bërë pjesë e BE-sëdhe për të mos devijuar nga kursi pro-perëndimor i vendit.
Ne besojmë që përpjekjet për të drejtat pronësore të popullsisë çame meritojnë të kenë mbështetjen e shtetit shqiptar në organizmat ndërkombëtarë ku kjo e drejtë mund të fitohet.
E vetmja linjë gjeopolitike që Partia Demokratike duhet të ndjekë është krah për krah me Perëndimin dhe Shtetet e Bashkuara. Pa këtë aleancë historike, natyrore, nuk mund të ketë prosperitet për bashkëkombasit tanë në Rajon e Ballkanit. Cdo rrugë tjetër, është një delir politik miop. Cdo rrugë tjetër, e ndryshme nga linja Perëndimore në Ballkan është në interes të armiqve të Shqipërisë dhe të shqiptarëve.
Prandaj qëndrimi i Partisë Demokratike, do të jetë një dhe i patjetërsueshëm: Aleancë e pandarë me Shtetet e Bashkuara dhe Europën, me aleatët strategjik të kombit shqiptar.

Basha : Pushteti në PD do jetë ne duart e institucioneve dhe jo individeve te veçantë. Kryetaret ikin e vijne, demokratet dhe PD do te jete aty per te miren e shqiptareve!

PD nuk do të ekzistonte pa degët e saj të mrekullueshme me Kolegjin e Kryetarëve i cili meriton një mirënjohje të vecantëpër mbijetesën e kësaj partie si një parti euroatlantike dhe properëndimore nga sulmi i furishëm nga të gjitha anët nga pushteti i vjetër dhe i ri. Pa qëndresën e tyre, dhe vlerat që ata mbrojnë dhe përfaqësojnë, ne nuk do të ishim sot këtu për tëndërtuar të ardhmen e kësaj partie.
Degët tona, 72 të tilla, janë dhe do të jenë baza në të cilën do të ndërtohet puna jonë, por tashmë kontributi i degëve nuk do të nëpërkëmbet, nuk do të anashkalohet nga të deleguarit e qendrës apo nga qendra, apo nga disa politikanë rastësorë, nga emërime fiktive që dhe unë, për hir të së vërtetës kam bërë në të kaluarën.

Pushteti ne Partine Demokratike do te jete ne duart e institucioneve dhe jo te individeve te vecante. Koha e patrimonise dhe e privilegjeve merr fund bashke me kultin e personalitetit. Qe te ndertojme Shqiperine europiane do te naduhet fillimisht te ndertojme Partine Demokratike bashkekohoredhe europiane, partine e qyetareve dhe anetarëve te saj dhe jo partine e kryetarit. Kryetaret ikin e vijne por demokratet dhePartia Demokratike do te jete aty per te miren e Shqiperise dhe shqiptareve!
Por mbi të gjitha, PD duhet të jetë një parti e cila në thelb ka vend për të gjithë. Ne nuk duhet të bëjmë me të tjerë njerëz opozitë dhe të tjerë njerëz te ndajmë pushtet në të ardhmen. Të gjithë ata, kontributorë nga grup seksionet tek Kolegji i Kryetarëve, sekretarë, koordinatorët, nënkryetarë, janë dhe do të jenë në tribunë, të gjithë të shfaqur, të gjithë të njohur. Ky do të jetë pakti ynë i ri, besëlidhja jonë e re me parim kontributin dhe rezultatin.